Verhuisregeling hypotheek weer belangrijk

Verhuisregeling hypotheek weer belangrijk

Onze hypotheekadviseurs merken de laatste tijd dat steeds meer huisbezitters twijfelen over de aankoop van een andere woning. Dit komt doordat mensen denken dat de hoge rente een showstopper kan zijn. Dit is gelukkig zeker niet altijd het geval. Graag leg ik u de meest voorkomende verhuisregeling uit.

Verhuisregeling
Wilt u een nieuwe woning kopen? Dan kunt u ervoor kiezen om uw oude hypotheek, met een voordeligere rente, mee te verhuizen naar een nieuwe hypotheek. Dit geldt voor bestaande woningen en voor nieuwbouw.

We hebben de afgelopen 20 jaar een dalende rente gekend. Hierdoor was de verhuisregeling nauwelijks een aandachtspunt. Maar hierdoor betaalt het gros van de huizenbezitters nu wel een laag rentepercentage van 2 tot 3%.

De meeste geldverstrekkers kennen de zogenaamde verhuisregeling (ook wel meeneemregeling genoemd). Kopers lossen altijd hun hypotheek af op de verkochte woning. Het is dus geen verhuizing van de hypotheek maar het meeverhuizen van de renteafspraak over de restant schuld op de oude woning naar de hypotheek van de nieuwe woning.

Zo kan de lage rente van 2 à 3% worden meegenomen naar het nieuwe huis en profiteren de kopers niet alleen van de lage rente maar kunnen ze vaak ook tienduizenden euro’s meer lenen. Deze rente geldt dus niet voor een eventuele verhoging en maximaal tot de afgesproken rentevaste periode in de bestaande hypotheek.

Rekenvoorbeeld
U heeft een hypotheek van € 200.000,- op uw huidige woning. U betaalt 1,8% rente en uw rentevaste periode loopt over 7 jaar af. Voor de nieuwe woning die u op het oog heeft, heeft u een hypotheek van € 300.000,- nodig. De huidige hypotheekrente is 3,8%. U betaalt dan 7 jaar lang 1,8% rente over uw oude hypotheek van € 200.000,- met eventuele op- of afslagen voor de nieuwe risicoklasse. Over het resterende hypotheekbedrag van € 100.000,- betaalt u 3,8%.

Verhuisregeling bij echtscheiding
Als u gaat scheiden en de oude woning wilt verkopen, is het meestal zo dat slechts één van de ex-partners van de verhuisregeling gebruik kan maken. Koopt één van de ex-partners de ander uit? Dan wordt het huis officieel niet verkocht. Sommige geldverstrekkers stellen dan dat de rente niet kan worden meegenomen. Het voordeel van de lage rente is dan voor de partner die in de woning blijft wonen.

Vragen?
Wilt u weten of u in aanmerking komt voor de verhuisregeling van uw hypotheek? Neem dan gerust contact op met onze hypotheekadviseur Onno van de Geijn via telefoon 073 – 303 30 00 of via e-mail hypotheken@claeren.nl.

Contact

Maak vrijblijvend een afspraak
Bekijk ons hele team