Verduurzamen voor bedrijven

Verduurzamen voor bedrijven

Verduurzamen is voor veel bedrijven een hot item. Niet alleen voor het milieu, maar natuurlijk ook door de stijgende prijzen voor bijvoorbeeld energie. In dit artikel informeren wij u over de gevolgen voor uw verzekering wanneer u zonnepanelen plaatst op uw pand.

Verduurzaming
Veel ondernemers investeerden inmiddels in verduurzaming van hun pand of bedrijf, onder andere door het plaatsen van zonnepanelen. In de dagelijkse praktijk merken wij dat er nog lang niet altijd wordt nagedacht over de gevolgen die dit kan hebben voor de brandverzekering. Denk hierbij aan de investering zelf waardoor het verzekerd bedrag verhoogd moet worden, gevolgen voor eventuele acceptatie en/of premie, maar vooral eventuele dekkingsproblemen bij schade wanneer de verzekeraar er niet van op de hoogte is dat u zonnepanelen plaatste.

Preventie eisen
Overweegt u om zonnepanelen op uw bedrijfspand te plaatsen? Neem altijd vooraf contact met ons op. Wij leggen u graag uit waar u op moet letten. Verzekeraars stellen preventie-eisen aan de installatie van de zonnepanelen. Door hier vooraf rekening mee te houden voorkomt u dat u, na afronding van de werkzaamheden, zaken moet aanpassen, of dat bij een onverhoopte schade blijkt dat uw pand niet verzekerd is.

Waar kunt u op letten?
Het begint met de vraag: is het dak geschikt voor zonnepanelen? Laat altijd vooraf een constructieberekening maken om zeker te zijn dat het dak sterk genoeg is om het extra gewicht van de zonnepanelen te dragen. Daarnaast is het van belang om de dakisolatie te (laten) controleren. Zo zijn er brandveilige materialen zoals steenwol en glaswol. Maar er zijn ook zeer brandbare isolatiematerialen zoals EPS. Lang niet alle verzekeraars zijn bereid een pand met zonnepanelen te verzekeren wanneer de dakisolatie brandbaar is. Tot slot moet gekeken worden of de dakbedekking nog in goede staat verkeert. Een investering in zonnepanelen doet u voor de lange termijn. Het vervangen van dakbedekking is, wanneer de zonnepanelen er eenmaal op liggen, nagenoeg onmogelijk.

Erkend bedrijf
Wanneer aan bovenstaande drie zaken is voldaan, zorg er dan voor dat u de installatie van de zonnepanelen laat uitvoeren door een erkend bedrijf. Ondeugdelijke installatie is brandoorzaak nummer één. Door de wildgroei zijn er veel installateurs die zich niet houden aan de meest basale voorschriften op de markt gekomen. Om er zeker van te zijn dat u met een betrouwbare partij in zee gaat, is het raadzaam dat u voor aanvang van werkzaamheden afspreekt dat een onafhankelijke partij een opleverkeuring uitvoert. Op deze manier weet u zeker dat de plaatsing van de zonnepanelen, de omvormers en de bekabeling, veilig en volgens de geldende normen wordt verricht. De Scios Scope 12 opleverkeuring is speciaal ontwikkeld om fouten bij installatie te onderkennen. Zo kan er tijdig worden ingegrepen, en kunt u er zeker van zijn dat u een veilige PV installatie heeft. Bent u van plan meer dan 50 zonnepanelen te plaatsen? Dan vragen nagenoeg alle verzekeraars voor acceptatie van de verzekering om de constructieberekening en de Scios Scope 12 keuring.

Heeft u al zonnepanelen?
Heeft u al zonnepanelen geplaatst op uw bedrijfspand? Ook dan is het verstandig om na te gaan of u aan bovenstaande eisen voldoet. Uiteraard kunt u ook hiervoor contact met ons opnemen. Wij bekijken dan samen met u of aanpassingen in uw verzekeringen nodig zijn. De aanleg van zonnepanelen betekent een wijziging van uw risicosituatie die u zo goed mogelijk wilt verzekeren. Wij helpen u daar graag bij!