Lagere maandlasten ondanks hogere rente? Dat kan!

Helaas zijn veel vaste kosten gestegen, en dat merken we allemaal in onze portemonnee. Als hypotheekadviseur krijgen wij vaak de vraag of de maandlasten van de hypotheek omlaag kunnen. Ondanks uw contractuele afspraken met de geldverstrekker, zijn er vaak toch mogelijkheden. Graag informeren wij u hierover.

Laat ons uw rente corrigeren
Meestal betaalt u een risico-opslag bovenop de basisrente. Deze risico-opslag is afhankelijk van de “schuld-marktwaardeverhouding”. Dit is de verhouding tussen de hoogte van de schuld (hypotheek) die u heeft en de actuele marktwaarde van uw woning. Hoe hoger de schuld is ten opzichte van de waarde van de woning, hoe hoger het risico is voor de geldverstrekker. Om dit risico te compenseren rekent de geldverstrekker een toeslag. Deze opslag kan oplopen tot wel 0,8%.

Waarschijnlijk is de waarde van uw woning gestegen en/of loste u een deel van de hypotheek af. Hierdoor is de verhouding tussen de schuld en de marktwaarde op dit moment veel gunstiger dan toen u de hypotheek afsloot. Wij vragen uw geldverstrekker dan om de risico opslag te verlagen of zelfs helemaal te laten vervallen.

U kunt de waarde van uw woning aantonen met de WOZ-waardebeschikking. Soms is het interessant om dit te doen door uw woning te laten taxeren. Wij werken samen met diverse taxateurs. Als u een van deze taxateurs via ons inschakelt, berekenen zij vaak een lager tarief dan wanneer u een eigen taxateur inschakelt.

Het is daarnaast ook belangrijk om te kijken naar de hypotheekvorm die u afsloot. Zo zorgt een renteverlaging bij een (bank)spaarhypotheek voor een stijging van de netto inleg. Ook bij leningen met een Nationale Hypotheek Garantie gaat deze vlieger niet op. Ga dus vooral niet zelf aan de slag, maar raadpleeg onze hypotheekadviseurs.

Maandlastverlaging door (gedeeltelijke) omzetting naar aflossingsvrij
Aflossing en rente bepalen de hoogte van de maandlast. Door de gestegen woningwaardes accepteren banken vaak een (gedeeltelijk) aflossingsvrij deel. Dit heeft weliswaar fiscale gevolgen, maar die zijn meestal zeer beperkt. Wij berekenen graag uw mogelijkheden.

Meer weten?
Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn op werkdagen tussen 08.30 uur en 18.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 073 – 303 30 00. Uiteraard kunt u uw vraag ook per e-mail aan ons stellen, het e-mailadres is financieeladvies@claeren.nl