Helmplicht op snorfiets per 1 januari 2023

Het dragen van een goedgekeurde helm op scooters en snorfietsen met een blauw nummerbord is vanaf 1 januari 2023 wettelijk verplicht in Nederland. Dit geldt ook voor eventuele passagiers. Het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder snorfietsers moet hierdoor afnemen.

Hoe herken je een goedgekeurde helm?
Niet alle helmen bieden de bescherming die verlangd wordt. Daarom is alleen een goedgekeurde brom-, motor- of speed-pedelec-helm toegestaan. Een goedgekeurde brom-/motorfietshelm heeft een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer dat staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is herkenbaar aan een markering volgens de NTA 8776:2016 norm.

Snorfiets ongewijzigd op fietspad
Aan andere regels voor snorfietsers wijzigt niets. Snorfietsers mogen nu op het fietspad rijden (behalve in de steden waar snorfietsers nu al de rijbaan op moeten). Ook na 1 januari 2023 blijven snorfietsers op fietspaden rijden en blijft de maximumsnelheid 25 kilometer per uur.