Hoe gevoelig is uw bedrijf voor cybercrime?

Cybercrime komt in verschillende vormen voor. Termen als cyberafpersing, cyberstalking, phishing, malware, password cracking, ransomware, identiteitsfraude, Ddos-aanval, zijn bij veel ondernemers bekend.

Gevolgen van cybercriminaliteit
Slachtoffer worden van cybercriminaliteit is enorm vervelend en ingrijpend. Geblokkeerde computers, verdwenen klantenhistorie, niemand kan meer bij de planning en digitale producten kunnen verloren gaan. Maar ook operationele processen kunnen stilvallen doordat online aangestuurde productielijnen niet meer werken. En natuurlijk is er meestal sprake van imagoschade. Bedrijven die dit overkomt kunnen volledig plat komen te liggen, de financiële schade is aanzienlijk.

Een cyberriskverzekering kan dekking bieden voor de financiële schade. Minstens net zo belangrijk is dat de verzekering expertise biedt hoe u kunt handelen als uw bedrijf te maken krijgt met cybercrime. Er is een loket waarbij u terecht kunt en dat regie pakt in deze oncomfortabele situatie.

Hoeveel risico loopt uw bedrijf?
Wilt u snel weten hoeveel risico u met uw bedrijf loopt als het gaat om cybercrime? Er is een online vragenlijst die een ondernemer snel laat zien welk risico zijn bedrijf loopt en welke concrete maatregelen nodig zijn. Deze vragenlijst staat op de website van het Digital Trust Center, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken.

De online inventarisatie bestaat uit vragen over de omvang van het bedrijf, het type (klant)gegevens waar het bedrijf over beschikt, de toegang die medewerkers en derden hebben. Dit zijn elf vragen en hebt u snel beantwoord. De antwoorden resulteren in een bepaalde risicoklasse en u ontvangt ook een aantal voorgestelde maatregelen die bij die klasse minimaal van toepassing zijn. Als ondernemer kunt u daarmee direct aan de slag.

Onder andere MKB-Nederland, VNO-NCW en het Verbond van Verzekeraars ontwikkelden de indeling in risicoklassen. Samen signaleerden zij dat bij veel ondernemers de kennis ontbreekt om de digitale beveiliging goed op orde te brengen. Voor de ondernemer is het een lastig risico om te managen: waar een risico op een fysieke inbraak vaak goed wordt afgedekt, is de digitale inbraak een complexer verhaal.

Meer informatie?
Wilt u meer informatie? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 073 – 303 30 00 of via e-mail info@claeren.nl.