Registratie- en kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen

Sinds 1 januari 2021 geldt een registratie- en kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen op de openbare weg. Om ongevallen te voorkomen en veiliger in het verkeer te rijden. De introductie van zo’n nieuwe registratie- en kentekenplicht kan best complex zijn. Daarom helpen we u graag op weg.

Er geldt sinds 1 januari 2021 een registratieplicht voor deze voertuigen:

  • Landbouwtrekkers
  • Motorrijtuigen met beperkte snelheid
  • Landbouwaanhangwagens (voor transport) die sneller rijden dan 25 km/u
  • Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken die sneller rijden dan 25 km/u

In de conversieperiode, van 1 januari tot en met 31 december 2021, kunnen bestaande (land)bouwvoertuigen zonder keuring van de RDW worden geregistreerd op de website van de RDW. Na deze periode is een keuring voor registratie verplicht en zijn de kosten van registratie hoger. Alle nieuwe landbouwvoertuigen die na 1 januari 2021 worden verkocht zijn bij aflevering bij de RDW al geregistreerd en hebben een kentekenplaat.

Uitzonderingen waar geen registratieplicht voor geldt
Er zijn een aantal uitzonderingen. Zo hoeft u (land)bouwvoertuigen die nooit op de openbare weg komen niet te registreren. Datzelfde geldt voor voertuigen waarvoor de bestuurder geen T-rijbewijs nodig heeft én voor bijvoorbeeld meeneemheftrucks. Toch kan het de moeite waard zijn om een uitgezonderd voertuig te registreren. Zo voorkomt u een duurdere schouw of keuring als het voertuig toch de openbare weg op gaat.

U heeft uw voertuig geregistreerd, en dan?
Controleer of voor uw materieel een kentekenplaat verplicht is. Heeft u een (land)bouwvoertuig waar u harder dan 25 km/u mee rijdt of heeft het een ontheffing nodig? Dan is per 1 januari 2021 een kentekenplaat verplicht. Let op: per 1 januari 2025 bestaat een kentekenplicht voor alle (land)bouwvoertuigen. Ga ook na of u een APK-plicht hebt. Per 1 januari 2021 geldt er voor alle bestaande en nieuwe landbouwtrekkers met een maximum constructiesnelheid van meer dan 40 km/u een APK-plicht.

Vragen?
Meer informatie over het registreren vindt u op de website van de RDW: https://www.rdw.nl/registreren. Neemt u voor vragen contact op met uw adviseur of bel naar 073 – 303 30 50.