De oudedagsvoorziening voor de zzp’er

11 september 2019

De oudedagsvoorziening voor de zzp’er

Het ziet er naar uit dat een zzp’er ook in de komende jaren zelf moet zorgen voor het inkomen na pensioneren. Veel zzp’ers stellen het opbouwen van een voorziening uit. Wij vinden dat een onverstandige keuze.

Begin op tijd

Als u vroeg genoeg begint met opbouwen van een oudedagsvoorziening hebt u extra veel jaren om te sparen of te beleggen. Het voornaamste voordeel van op jonge leeftijd te beginnen is het effect van “rente-op-rente” ook bij de keuze om in zakelijke waarden te beleggen. Ook bij een laag inkomen is het daarom toch verstandig om in elk geval een begin te maken.

Lijfrente

Een ondernemer met een eenmanszaak kan op dit moment geen gebruik maken van opbouw van pensioen met de mogelijkheden van de Pensioenwet. Opbouw via een lijfrente kan wel en is een goede manier om fiscaal vriendelijk een voorziening op te bouwen. Vooral via banksparen of bankbeleggen kan dat op een zeer flexibele manier.

De inleg op een lijfrente brengt u in mindering op de aangifte inkomstenbelasting. Het directe voordeel is dat u die aftrek geniet tegen het huidige belastingtarief. De latere uitkering is weliswaar belast maar na de AOW leeftijd is het belastingtarief in de meeste gevallen veel lager dan het huidige.

Denk nu vast na over hoeveel inkomen u nastreeft

Vaak bouwde een zzp’er eerder wel pensioen op tijdens een reguliere baan. Op de site www.mijnpensioenoverzicht.nl vindt u een goed overzicht van het latere inkomen uit AOW en pensioen. Zo hebt u een duidelijk beeld van wat er al is en wat u nog moet zien te bereiken op eigen kracht.

Fiscale oudedagsreserve

Vaak gebruikt een zelfstandig ondernemer de fiscale oudedagsreserve (FOR). Lang niet altijd weet de ondernemer dat. De opbouw van de FOR is dan wel fiscaal interessant maar vaak is niet duidelijk dat de FOR een belastingschuld is. Stopt u de onderneming dan moet u afrekenen met de fiscus. Het is daarom verstandig om hiermee rekening te houden.

Doet u de FOR reservering alleen vanwege de fiscale reden? En hebt u wel de financiële middelen voorhanden? Dan is het waarschijnlijk veel interessanter om deze direct af te storten op een lijfrenterekening.

Vele wegen…

Natuurlijk is het verstandig om verschillende manieren te gebruiken voor de opbouw van inkomen voor de oude dag. Bijvoorbeeld:

  • De mogelijke waarde van het bedrijf;
  • Lijfrente;
  • “Gewoon” sparen;
  • Investeren in bijvoorbeeld vastgoed;
  • Aflossen van de hypotheek

Nabestaanden

Het ontbreken van een oudedagsvoorziening heeft meestal ook tot gevolg dat er bij overlijden van de ondernemer geen inkomensvoorziening is voor de partner. Het is niet ingewikkeld om een toereikende voorziening te treffen.

Hulp bij keuze?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de opbouw van een lijfrente of het verzekeren van een inkomen voor uw nabestaanden? Ons advies op maat verzekert u van de best passende oplossing voor uw persoonlijke situatie. Graag vertellen wij u hier meer over.

Geïnteresseerd in onze aanpak? Neem dan contact op met een van onze adviseurs via 073 – 303 30 00 of info@claeren.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Laat dit ons dan weten.