De zomerperiode breekt aan

Tijd voor vakantie! Maar is dit wel mogelijk vanwege het coronavirus? In dit artikel vertellen wij u daar meer over.

Reizen naar het buitenland

Vanaf 15 juni is het mogelijk om op vakantie te gaan naar veel landen binnen de Europese Unie (EU) of de Schengenzone. Het reisadvies voor landen wordt aangepast van ‘oranje’ (vakantiereizen afgeraden) naar ‘geel’ (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s). Dat is goed nieuws. Voordat u op reis gaat is het wel belangrijk om het actuele reisadvies te bekijken. In ieder land gelden aparte maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van mondkapjes, bepalingen over hoeveel afstand u moet houden en beperkte inzet van het openbaar vervoer. Op de website van Nederlandwereldwijd vindt u het actuele reisadvies per land.

https://www.nederlandwereldwijd.nl/

Annulering van uw vakantie
Boekte u al een vakantie? Maar wilt u deze vakantie toch annuleren vanwege het coronavirus? Een negatief reisadvies is voor de meeste verzekeraars geen verzekerde gebeurtenis. U dient daarom contact op te nemen met de reisorganisatie, uw accommodatie of de vervoersmaatschappij. Zij proberen samen met u een oplossing te vinden. Denk daarbij aan het omboeken van uw vakantie of het aanbieden van een voucher.

Annuleer nooit zelf uw reis, doe dit altijd in overleg met uw reisorganisatie. Voor advies over uw geboekte reis kunt u altijd contact met ons opnemen.

De meeste annuleringsverzekeringen bieden, omdat een negatief reisadvies geen verzekerde gebeurtenis is, geen dekking voor het annuleren van een vakantie in verband met corona. Sinds 11 maart wordt het coronavirus gezien als een pandemie. Het is daarom geen onvoorziene gebeurtenis meer voor reizen die u na deze datum boekt.

Bent u zelf positief getest op corona? Dan zien verzekeraars dit in veel gevallen als ernstige ziekte. Ernstige ziekte is wel een verzekerde gebeurtenis voor een vergoeding van de annuleringkosten van uw reis.

Extra kosten op reis
Gaat u genieten van uw welverdiende vakantie? Dan is het fijn om uiteindelijk niet voor verrassingen te staan. Er zijn verschillende scenario’s te bedenken. Graag lichten wij de belangrijkste scenario’s toe.

Quarantaineverplichting
Maakt u extra kosten in verband met een quarantaineverplichting? Dan is er geen dekking voor deze extra kosten. Een virusuitbraak is géén verzekerde gebeurtenis. Uw reisorganisatie, accommodatie of vervoersmaatschappij zorgt voor een oplossing voor u.

Repatriëring
Bent u op vakantie en wordt er een negatief reisadvies afgegeven? U kunt dan niet gerepatrieerd worden door uw verzekeraar of het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Neemt u daarvoor contact op met de reisorganisatie of de luchtvaartmaatschappij.

Tijdens reis besmet met coronavirus
Raakt u tijdens uw vakantie besmet met het coronavirus? Dat is erg vervelend. De alarmcentrale van uw reis- en of zorgverzekeraar helpt u graag bij de te nemen stappen.

Spoedeisende zorg in het buitenland wordt vanuit de basisverzekering van uw zorgverzekering vergoed tot het Nederlands tarief. Hierbij geldt het eigen risico. Indien u de dekking geneeskundige kosten heeft meeverzekerd op uw reisverzekering kan uw verzekeraar deze kosten welke niet (volledig) zijn vergoed aanvullend vergoeden.

Oranje of rood reisadvies (alleen noodzakelijke reizen)
Reist u naar een land waar een oranje of rood reisadvies geldt? Uw verzekering biedt geen dekking voor corona gerelateerde schades. Wel is er dekking voor andere schades. Denk bijvoorbeeld aan de diefstal van uw tas.

Tot slot
U moet er alles aan doen om schade door bijvoorbeeld corona te voorkomen. Raakt u onverhoopt toch besmet met het coronavirus tijdens uw vakantie? Neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale van uw reisverzekeraar of uw zorgverzekeraar. Zorg dat u voor vertrek belangrijke telefoonnummers heeft opgeslagen in uw telefoon.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen, wij helpen u graag.

Wij wensen u een fijne zomer toe!

Let op: bovenstaande punten kunnen per verzekeraar afwijken. Hier kunnen geen rechten aan worden verleend.